top of page
  • Yazarın fotoğrafıKriminal Servisler

ADLİ İMZA İNCELEMELERİ




İmzamızı, bir yazıyı yazdığımızı belirtmek ya da bir belgeyi onaylamak amacıyla sıkça kullanıyoruz. Hepimiz biliyoruz ki resmi ya da özel her türlü belgenin geçerlilik kazanması için imzalar oldukça önemli.

İmzanın kanuni tanımına da baktığımızda isim soy isim şeklinde atılması gerekiyor; buna uygun şekilde imza atanlar olmakla birlikte, karmaşık farklı şekillerde veya basit bir paraf olarak atılan imzalara da rastlıyoruz. Sonuç olarak imzalarımız bize özgü ve her birimizin imzası farklı. Bir imza attığımızda kendi bireysel karakteristik özelliklerimizi göstermekle beraber madde kullanımı, fiziksel hastalıklar, yaş, duygu durum değişiklikleri, yazan kişinin vücut pozisyonu, kullanılan yazı yazma aracı ve zemin gibi faktörler imzamızı etkiliyor.

Bir adli belge inceleme uzmanı imzadaki bireysel karakteristik özelliklere bakarak aidiyeti belli olmayan imza ile kime ait olduğu belli olan imzayı karşılaştırır ve bu incelemeyle imzanın o kişinin eli ürünü olup olmadığına karar verir.

Ayrıca makine yazısı gibi çeşitli yazıların da imza incelemeleri kapsamına girdiğini belirtmek isteriz. Farklı makinelerden çıkan her bir evrakta o makinenin imzası niteliğinde izler bulunur. İşte bu izler de adli belge inceleme uzmanı tarafından mukayese edilir ve makineyle eşleştirilebilir.

Peki, bu bahsettiğim imza incelemelerini hangi amaçlarla talep edebilirsiniz?

Çek/ senet, sözleşme, kira kontratı gibi kıymetli bir evrakta imzanızın taklit edildiğini fark ettiniz; ‘ne yapabilirim?’ diye soruyorsanız belgeyi bize gönderin, imzanızla mukayese ederek gerekli tespitleri yapalım. Belgeye ulaşamıyorum diyorsanız da belgenin net bir fotoğrafından da tespit yapabiliriz.

İmzanız teknolojik yöntemlerle başka bir kıymetli evrak üzerine taşınmış da olabilir. Bu gibi durumlarda imza size aittir ancak bu size ait olan imza bulunduğu yerden başka bir belge üzerine taşınmıştır. Bu durumda belgenin orijinalini inceleyerek taşındığını ispat edebiliriz.

Başta bize danışan avukatlar ve hukuk büroları olmak üzere, kurum, kuruluş ve şahıslara Kriminal Servisler olarak inceleme ve bilimsel mütalaa hizmeti vermekteyiz.

Bulgularınız bize ulaştıktan sonra kısa süre içerisinde bilimsel mütalaanızı hazırlıyoruz.

Belge inceleme alanında yıllardır çalışmalarını sürdüren, tecrübeli uzman kadromuzla yanınızdayız.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page