1. İmzam taklit edilmiş, ne yapabilirim? İmzanızın taklit edildiğinden eminseniz; belgedeki (çek, senet, sözleşme, kira kontratosu vb.) imzaların yakın ve uzaktan net görüntü olacak biçimde fotoğraflarını çekin, (belgenin aslını alma imkanınız varsa daha etkili olur) ve bize ulaşın. İnceleyelim, size bilimsel mütalaamızı bildirelim.
2. Senet/çek meblağında/ödeme tarihinde oynama yapılmış. Ne yapabilirim? Senet, çek, bono vb. belgelerde anlaşma anında yazılan meblağ ya da ödeme tarihi gibi bölümlerinde sonradan ilave yada değişiklikler yapıldığından şüpheleniyorsanız/eminseniz; senet/çek üzerinde tahrifat yapılıp yapılmadığı yönünde incelenmek üzere bize getirin, bilimsel çalışmalarımızla konuyu irdeleyip tahrifat yapılıp yapılmadığını size açıklayalım.
3. Bunları bilmeden senet tanzim etmeyin:
a) Senetleri tanzim ederken aynı (bir tek) kalemin kullanılmasına dikkat ediniz.
b) Senetleri alacaklı ve borçlunun bulunduğu ortamda düzenleyiniz.
c) Senet muhtevasındaki yazıların mümkünse tümünü, en azından “borçlu adı, soyadı, adresi” bilgilerini borçluya kalem ile yazdırınız.
d) Kimseden başka ortamda ve başka bir tarihte imzalanarak getirilmiş senet almayınız.
e) Kimseye imzalayarak boş senet vermeyiniz.
f) Tanımadığınız kişilerden ciro yoluyla senet almayınız.
g) Senede borçlu olarak imza atacak kişiyi önceden tanımıyorsanız, senede yazdığı kimlik bilgileri ile şahsın kimlik belgesindeki bilgilerin kontrolünü yapınız.
h) Senet düzenlenirken hem rakamla hem de yazıyla değer gösteren bölümlerini doldurunuz.
i) Senedin rakamla ve yazıyla değer gösteren bölümlerine meblağları yazdıktan sonra meblağların baş ve son kısımlarına ilave yazı ve rakam yazılamayacak şekilde kapatma çizgileri ile kapatınız.
j) Birlikte doldurup imzaladığınız senetlerin bir fotokopisini muhafaza ediniz.
k) Borcunuzu ödedikten sonra aldığınız senetteki imzaların size ait olup olmadığını kontrol ediniz.
l) Ödenmiş senetlerin üzerine ödendiğine dair "ÖDENDİ" şeklinde yazarak, tahrif etmeden bir müddet saklayınız.
4. Yazı ve imza incelemesi ile kişi/aidiyet tespiti yapılır mı? Evet. Şüpheli belgeler adınıza düzenlenirken atılan imzalar ve yazılan yazılardan ( yazı ve imza karakteristik özellikleri açısından) şüphe duyulan şahısların yazı ve imzalarıyla kıyaslanarak kim/kimler tarafından yazılıp imzalandığına yönelik olarak yapılan incelemeler neticesinde ortaya çıkartılır.
Comments