top of page
  • Yazarın fotoğrafıKriminal Servisler

Duygu Analizi Hızla Hayatımıza Giriyor.

Güncelleme tarihi: 13 Oca 2020

Birçok teknolojinin ortaya çıkmasının altında güvenlik kaygıları yatar. Konuşmadan ve sesten yapılan duygu analizi teknolojilerinin bugünkü seviyeye ulaşmasının altında da intihar bombacılarının engellenmesi gibi güvenlik kaygıları yatmaktaydı.


Adli psikiyatri, ses mühendisliği gibi farklı disiplinlerden gelen bilim adamlarının katılımıyla 1996 yılında başlayan Ar-Ge faaliyetleri 2002 yılında birçok sektörde kullanılabilen duygu analizi yazılımını ortaya çıkardı. Bu sayede insanda bulunan duyguların tamamı ses incelemesi yapılarak ölçeklendirilerek tespit edilmeye başlandı.


Bugün sigorta firmasına yaptığınız hasar ihbarında ki ifadelerde suistimal olup olmadığı ortaya çıkartılmaktadır. Suistimale konu olan nokta araştırılarak ispat edilip bu yolla haksız ödeme yapılması önlenmektedir. Çağrı merkezi üzerinden çalışan duygu ve yalan dedektörleri yapılan dolandırıcılık amaçlı aramaların tamamını yakalayabileceğinizi garanti edebilmektedir.


Bankayı arayıp “kredi kartımın yıllık ücretini iptal etmezseniz, kredi kartımı iptal edin” şeklindeki blöf' ünüz çağrı merkezi görevlisinin önündeki blöf alarmının yanmasını sağlamaktadır. Kayıtlarda kredi ödeme geçmişinizde bir sıkıntı gözükmese dahi, başkasına çektirdiğiniz ve ödemediğiniz kredinin varlığı, “daha önce kredi ödemelerinizde gecikme, aksaklık ve ödememezlik yaşadınız mı” sorusuna verdiğiniz yanıttan kesinlikle ortaya çıkmaktadır.

Herhangi bir çağrı merkezini aradığınızda, aldığınız hizmetten memnun olup olmadığınız, yeni bir ürün alma ya da firmayı bırakma niyetinizin olup olmadığı anlık izlenebilmekte ve duygularınızın durumuna çağrı merkezi görevlisi yaklaşımını değiştirebilmektedir. Bu ürün yardımıyla çağrı merkezinizi arayan müşterilerin memnuniyetinin asgari iki katına çıkarılacağı garanti edilmektedir.


Polis ve ambulans ihbar servislerine yapılan bildirimlerin sahte olup olmadığı anında görüntülenmekte ve ihbarla ilgilenmeyerek, personel, araç ve diğer masrafların önüne geçilebilmektedir.

İnsan Kaynakları firmasına ya da başka bir firmaya yaptığınız başvuruda CV ile gerçek durum arasında bir çelişki bulunup bulunmadığı ya da başvurucunun firmanın taleplerine ne kadar uyduğu %99’ a yakın bir doğrulukla tespit edilebilmektedir. Duygu dedektörleri ile test içeriğindeki konulara zıt bir personel, kasten işe alınmadıkça o firmaya giremeyeceğini garanti edilmektedir.


Bir kişide çocuk istismarı eğilim potansiyelinin varlığı da yine duygu analiziyle kesinlikle ortaya konabilmektedir.


Kimi zaman önemli binalara zarar verilebilmekte kimi zaman da üst düzey yöneticiler öldürülebilmekte ya da yaralanabilmektedir. Bina girişleri, önemli verilerin saklandığı noktalar ve diğer hassas noktalara erişimde tek bir kiosk ve ona bağlı turnike ile sadece doğru söyleyenlerin geçişine izin verilebilmektedir. Kötü niyetli ziyaretçilerin geçişleri ve yetkisiz erişim sağlamak isteyenlerin geçişleri tamamıyla engellenebilmektedir. Girişlerde sadece dört soru sorularak içeriye herhangi bir yabancı cisim sokulup sokulmadığı, çıkışlarda ise çıkarılmaması gereken bir nesnenin kaçırılmakta olduğu belirlenebilmektedir. Aynı teknoloji dünyanın önemli havalimanlarında uçaklara binişlerde de kullanılmaktadır.


Yazılım tabanlı yalan ve duygu dedektörlerinden bazıları dünyada yalan tespit standart-larını en çok karşılayan üründür. Asgari %92 başarıyla çalışır. Ortalama başarısı ise her zaman % 95’in üzerindedir. Yalan makinesi (polygraph), beden dili takibi, göz bebeği genişlemesinin izlenmesi, göz çevresinde ısı taraması, vücut sıvılarının izlenmesi, beyin MRI gibi diğer yöntemlerle kıyaslanamayacak kadar büyük avantajları vardır. Sadece ses üzerinden çalışan sistemin yanıltılması olanaksızdır.8 kHz örnekleme sıklığı (telefon hattı) ve düşük sinyal gürültü oranı dahil olmak üzere hemen hemen konuşmanın yer aldığı her ortamda hatasız çalışır.


Dilden bağımsız çalışır. Dil ayırmaksızın, dünyada konuşulan bütün dillerde çalışır. Başarısı dile bağlı olarak değişmez.


Konuşmacının yaşını cinsiyetini ve diğer özelliklerine aldırmadan yalanı yakalar, konuşma-cıya ait referans (önceki kayıtlar) bir kayda gereksinim duymaksızın tek bir konuşma/kayıt içerisinde bu işlemi gerçekleştirir.


Online, offline, soruşturma ve kayıt modunda çalışabilir; konuşma anında ya da önceden kaydedilmiş bir kayıt üzerinde yalanı yakalar.

Bu yazılımı en büyük özelliği otomatik çalışabilmesidir. Hemen hemen kullanıcıya hiçbir operasyon yüklemez ve işlemi saniyeler içerisinde gerçekleştirir. En önemli işlevi yalan tespitinin dışında on bir ayrı duyguyu da en az yalan tespiti kadar yüksek başarıyla belirler.


Dünyanın 88 ülkesinde aktif bir biçimde kullanılmaktadır. Bu ülkelerden referans listesine girmeyi kabul eden ülkeler USA, Azerbaycan, Çin, Rusya, Brezilya, Güney Afrika, İngiltere, Macaristan, Polonya, Fransa, Tayland, Filipinler olarak sıralanabilir.


35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page