top of page
  • Yazarın fotoğrafıKriminal Servisler

ADLİ BALİSTİK



Silah

5237 sayılı TCK Madde 6/f bendinde silah şu şekilde tanımlanmıştır:

“f) Silah deyiminden;

1. Ateşli silahlar,

2. Patlayıcı maddeler,

3. Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet,

4. Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,

5. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler,

anlaşılır.”


Ateşli Silah

Ateşli silah ise Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik’in e bendinde: “mermi çekirdeği veya saçma tabir edilen özel şekil ve nitelikteki maddeleri, barut gazı veya bu neviden patlayıcı ve itici güç ile uzak mesafelere kadar atabilen silahları, ifade eder.” şeklinde tanımlanmıştır.



Silahın Yapısı




Fişeğin Yapısı



Tanımlamalardan bahsettiğimize göre şimdi gelelim balistiğin ne anlama geldiğine: Balistik, merminin, silâh içinde ateşlenmesi ile mermi çekirdeğinin hedefe ulaşmasına kadar geçen sürede ve hedefte gerçekleşen fiziksel olayları inceleyen bir bilim dalıdır. Balistiği 5 alt başlıkta ele alabiliriz;

  • İç Balistik : Mermi çekirdeğinin namlu içerisindeki hareketini inceler.

  • Dış Balistik : Mermi çekirdeğinin namlu ile hedef arasındaki hareketini inceler.

  • Ara Balistik : İç balistik ile dış balistik arasında, namlu ağzında meydana gelen hareketleri inceler.

  • Hedef Balistiği : Mermi çekirdeğinin hedef üzerindeki etkisini inceler.

  • Yara Balistiği : Mermi çekirdeği, çekirdek parçaları ya da saçma tanelerinin; canlı dokular üzerinde veya içerisinde yarattığı fiziksel ve biyokimyasal olayları, anatomik ve fizyopatolojik değişimleri hem mermi çekirdeği hem de dokular açısından inceler.

Adli balistik, adli vakalarda olay yerinden ve şahıslar üzerinden elde edilen balistik bulguları olayın aydınlatılması amacıyla kullanan adli bilimlerin bir alt dalıdır. Bu bilim dalı, olayda kullanılan ateşli/ateşsiz silahların tespiti, şahısların olay ile bağlantısı, atış mesafesi tayini, atışın yeniden yapılandırılması, hangi açıyla, hangi konumdan kaç el ateş edildiği ve atış artıklarının çeşitli yüzeylerde (cam parçası, duvar, kıyafet el, kol vb.) tespiti gibi analizleri gerçekleştirmektedir. Atış artıklarını genel olarak kurşun, baryum ve antimon partikülleri oluşturur. Bu noktada antimon tespiti diğerlerine göre daha kritiktir çünkü kurşun ve baryum elementlerinin başka yüzeylerden bulaşma olasılığı daha yüksektir.

Kovanlar ve av fişeği kartuşları üzerinde ateşleme iğnesi, dip tablası, tırnak ve çıkarıcı izleri gibi ayırt edici izler bulunur. Aynı şekilde mermi çekirdeklerinde de yiv ve set izleri bulunur. Bu izler makroskop altında karşılaştırılarak kovan/kartuş ya da mermi çekirdeklerinin aynı silahtan atılıp atılmadıkları tespit edilebilmektedir.


Alara Çifci

Adli Bilimci

Kriminal Servisler olarak tecrübeli uzmanlarımızla Adli Balistik incelemelerini gerçekleştirmekteyiz.

Ölümlü/yaralamalı vakalarda kast-taksir tespiti,

Haksız tahrik ya da meşru müdafaa olup olmadığının tespiti,

Olayın orijininin (cinayet/intihar) belirlenmesi,

Resmi balistik raporlarının tetkiki,

Ateş edenin kim olduğu, nereden, hangi mesafeden ve kaç el ateş ettiği sorularının yanıtı için Kriminal Servisler’e ulaşabilirsiniz.



32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page