top of page
  • Yazarın fotoğrafıKriminal Servisler

PARMAK İZİ PORLARINDAN KİMLİK TESPİTİ: POROSKOPİ

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2023

El parmaklarımızda; başparmakta iki, diğer parmaklarda üç tane olmak üzere boğumlar bulunur. Parmağımızın ilk boğumu ile tırnak ucumuz arasında kalan girinti ve çıkıntılar ise papil olarak tanımlanır. Papiller, anne rahmindeki fetüsün altıncı ayından itibaren oluşmaya başlar ve ömür boyu aynı şekilde kalır. Papillerin parmağın temas ettiği yüzeyler üzerinde, ter ve yağ bezlerinin yardımıyla bıraktığı izlere ise parmak izi denilmektedir.

Olay yerinde en sık karşılaşabileceğimiz ve en önem taşıyan delillerden biri de parmak izleridir. Parmak izlerini genel şekilleri itibariyle üç ana türe ayırabiliriz: kemet (loop), helezon (whorl), ark (arches)

Bahsi geçen genel şekil yapılanmaları, papil sayısı ve nokta, ada, hat gibi bazı karakteristik özellikler kullanılarak parmak izlerinden kimlik tespiti yapılabilmektedir.

Parmak izlerinden kimlik tespitine yönelik farklı çalışmalar devam etmekle birlikte sizlere bu yazıda Poroskopi ‘den bahsedeceğim. Poroskopi; el, ayak ve avuç yüzeylerindeki papil hatlarını oluşturan ter kanalı ağızlarının yani porların genel olarak birbirlerine göre konumları değerlendirilerek kimliklendirme yapılmasını sağlayan bir yöntemdir.

Porlardan kimliklendirme yapılırken şekil, sayı, boyut ve konum farklılıklarından yararlanılır.

Porlar farklı şekillerde olabilirler: Yuvarlak, yamuk, eliptik, kare, dikdörtgen, üçgen. Hatta aynı papil üzerinde bulunan porları bile farklı şekillerde görmemiz mümkündür.

Mürekkep ile alınmış bir parmak izinde porları saptamamız pek mümkün olmayabilir, en doğru analiz için laboratuvar ortamında birtakım kimyasallar aracılığıyla porları görünür hale getirmemiz gerekir.




Porların boyutları da farklılık göstermekle beraber aynı papil üzerinde farklı boyutlarda bulunabilirler. Bu, karakteristik bir özellik olduğu için iki parmak izinde bulunan porların mukayesesinde kullanılabilmektedir. Yeterli miktarda farklı boyutlarda porlar varsa da kimliklendirme yapılabilir. Bu analizde bir izdeki en büyük por belirlenir, diğer porlar bununla mukayese edilerek boyutları tanımlanır.

Kimliklendirme için en etkin ve kullanışlı özellik porların konumları ile ilgili olandır. Porlar papil hatlarının üzerinde, ortasında ve kenarlarında hatlar arasındaki boşluklara paralel olarak bulunurlar. Fakat bazı farklılıklar bulunabilir: bazen iki por birbirine çok yakın konumda olup uzun bir por gibi görünebilirler, bezen de üç por deliği aynı şekilde yakın olup üçgen biçiminde görülebilirler.

Parmak izlerinde doğru bir kimliklendirme çalışması yapılabilmesi için mukayese edilen parmak izlerinde şu üç kural temel alınır:

1) Parmak izleri arasında 12’den fazla karakteristik özellik bulunmalıdır.

2) Eğer karakteristik özellikler 8-12 arasındaysa bu tespit doğruluğu için sınırda olduğumuzu gösterir.

3) Karakteristik özellik 8’den azsa doğru bir kimliklendirmeden bahsedilemez.

İşte bu noktada 2. ve 3. durum ile karşı karşıya isek, kesin bir kimliklendirme yapmak için Poroskopi yönteminden yararlanabiliriz.


Alara Çifci

Adli Bilimci

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page